måndag 19 november 2007

Falköpingsbor kan inte köra bil.

Jag vet inte vad det är med Falköpingsborna. När de sätter sig i en bil verkar det som att tid och rum byter plats.. eller nåt... och världen utanför inte längre är på riktigt.

Naturligtvis talar jag främst om hur LÅNGSAMT falköpingbor kör. Under de 748 dagar jag bott i falköping har jag utan tveksamheter kunnat konstatera det faktum att nämnda förare kör långsammare än någon annan folkgrupp, generellt sett.

Eftersom jag inte kommer från staden så har jag inte klarat av att anamma sagda körstil, utan blir naturligtvis provocerad och upprörd när folk ligger i 35-40 på 50-vägen och blockerar min i detalj tidsplanerade resa, exempelvis till jobbet.

I förrgår åkte jag till Jönköping. På vägen dit var det inga problem, då hastigheten eskalerade parallellt med avståndet från Fkp. Det jobbiga började på hemvägen, då folk körde omotiverat långsamt. Folk som naturligvis var på väg hem till staden mellan bergen.

Priset togs av en kvinna som körde under 65 km/h på 90-väg precis före leabybacken, en lång uppförsbacke före Falköping där något motorsvaga fordon, såsom både mitt och hennes, behöver ansats för att bemästra utan att behöva växlas ner rejält.

Den andra sortens falköpingsbilist är den som ger fullgas och sladdar några varv utanför fönstret mitt i natten de veckor då jag jobbar förmiddagsskift och går upp 4:30. Detta scenario kan även en crossförare/mopedist bjuda på...

Falköping har någon sorts drive med ett ord jag inte fattat vad det betyder förrän nu.

Cittaslow. Nu fattar jag. Kör i max en tredjedel av hastighetsgränsen.

2 kommentarer:

John sa...

Mycket bra skrivet. Så sant. Så tragiskt.
65 km/h på 90-väg- scenariot råkade jag själv ut för här om dagen. På väg hem från Skövde i höjd med Stenstorp började framförvarande bilars hastighet sjunka successivt.
Till slut låg där uppskattningsvis tio bilar framför mig i 65 km/h. På 90-väg. Och det var inte så att en bil låg först och stoppade upp alla andra, utan alla VILLE köra i 65km/h, eftersom det var åtskilliga billängders avstånd mellan bilarna.
Alla känslor av aggression, oförståelse och frustration som fyllde mig när jag fastnade i kön har en enkel fråga som gemensam nämnare: Varför!?

Irriterad Bror sa...

Vi har samma problem i denna byn, men nu kör jag ju som en vettvillig terrorist på amfetamin....
Det körs sällan mer än 30 i centrum, och herreje om man skulle köra i 50km/h på ringleden!!!

Man undrar varför inte polisen stävjar långsamkörare, för det är de facto de som irriterar mest i trafiken, de och de vägklossar som EPA-traktorerna är....